Nieuws & publicaties

Bouw ecoduct Dwingelerveld over A28 officieel van start

09 juli 2012

Met het 60 meter brede ecoduct wordt de verbinding van het Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe) met het Terhorsterzand gerealiseerd en een koppeling gelegd met de nog meer oostelijk gelegen natuurgebieden. Als alles volgens plan verloopt, kan het ecoduct in mei 2013 door de dieren in gebruik worden genomen.

Gedeputeerde Rein Munniksma, Trineke Kroeze, districthoofd van Rijkswaterstaat en Willem Urlings, voorzitter van de Bestuurscommissie Dwingelderveld, hebben maandag 9 juli 2012 het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een ecoduct over een snelweg in Drenthe.

Natuurgebieden

Via het ecoduct kunnen dieren vanuit het Dwingelderveld de meer oostelijk van de A28 gelegen natuurgebieden bereiken. En omgekeerd. Dieren gebruiken gedurende het hele jaar voor hun levensbehoeften als eten en rusten verschillende delen van hun leefgebied. Het Drentse ecoduct kost ruim zes miljoen euro.


Bijzonder ontwerp

Het Drentse ecoduct is bedoeld voor diersoorten in bos en heidegebieden zoals das, adder, en hazelworm, vlindersoorten en vleermuizen. Op langere termijn mogelijk ook edelhert en wild zwijn. Fietsers en wandelaars zullen geen gebruik maken van het ecoduct, zijkunnen de A28 oversteken via het verderop gelegen viaduct.Het bijzondere ontwerp is afkomstig van Buro Parklaan, de bouw is in handen van de aannemerscombinatie Hegeman/Mobilis, die veel ervaring heeft met de aanleg van ecoducten. De provincie Drenthe laat het ecoduct bouwen in opdracht van Rijkswaterstaat.

Nieuwe bouwmethode

Het ecoduct, dat diagonaal over de A28 wordt aangelegd, is zo ontworpen het een geheel vormt met de geluidswal. Voor de bouw is gekozen voor de nieuwste bouwtechnieken. Zand, ingepakt in een kunststof wapening met daarom heen een kunststof doek, wordt gebruikt voor het bouwen van de staanders (landhoofden), waarbij de kunststofbewapening voorkomt dat het zand wegspoelt. Van deze bijzondere opbouw is straks niets meer te zien, omdat het verdwijnt achter een flinke laag grond en een voorzetwand van schanskorven.

Het ecoduct Dwingelerveld is een MJPO-project DR05 >>

Meer weten? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het team Communicatie, telefoonnummer (0592) 365005, e-mail: communicatie@drenthe.nl.