Nieuws & publicaties

Ecoduct tussen Maarheeze en Weert

03 maart 2008

Het ecoduct dat gebouwd gaat worden tussen Maarheeze en Weert kan in 2010 opgeleverd worden.

Dat werd woensdag in restaurant Van den Wildenberg in Weert aan buurtbewoners meegedeeld door vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat.

Het bouwwerk komt van Maarheeze uit gezien 30 meter voor restaurant Van den Wildenberg. Het wordt 50 meter breed en overspant de A2 met beide parallelwegen en ook de nabijgelegen spoorlijn. Het bouwwerk wordt zes meter hoog boven de snelweg en loopt op naar twaalf meter boven het spoor. Het ecoduct wordt aangelegd om een verbinding te creŽren tussen de natuurgebieden aan weerszijden van de A2. Dieren kunnen dan via een veilige oversteek hun territorium vergroten. De aanleg heeft alles te maken met het edelhertenproject in het nabijgelegen Weerterbos. Hoewel het nog niet zeker is dat de herten op korte termijn uit hun omheinde leefomgeving worden losgelaten, wordt er toch rekening mee gehouden dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. "Vandaar die behoorlijke breedte van vijftig meter. Anders gaat er geen edelhert overheen", aldus G. Claessens van Rijkswaterstaat.

Ook andere kleine zoogdieren, de poelkikker en hagedissen zullen het ecoduct gaan gebruiken. Door middel van rasters worden de dieren als het ware naar het ecoduct toe geleid.

Ook worden er poelen aangelegd, die de dieren min of meer de weg gaan wijzen naar het ecoduct. Het ecoduct wordt beplant met dezelfde soorten bomen en struiken als er in de aangrenzende natuurgebieden staan. Het benodigde zand wordt waarschijnlijk uit het Weerterbos gehaald, waar Het Limburgs Landschap een moerasbos wil creŽren. Er komt geen voet- of fietspad over het bouwwerk en er zullen maatregelen genomen worden om te voorkomen dat motorcrossers die in het gebied regelmatig actief zijn gebruikmaken van het ecoduct, aldus de mensen van Rijkswaterstaat.

Aan beide zijden van de A2 moeten nog wat probleempjes opgelost worden. Zo moet aan de oostzijde de Philipsweg deels verlegd worden. Die komt ter plekke dichter bij de A2 te liggen. Aan de westkant moet Defensie ongeveer tien hectare oefengebied afstaan. Dat moet elders in de nabije omgeving wel gecompenseerd worden.

Het project gaat naar schatting zeven miljoen euro kosten. Dit wordt betaald door de rijksoverheid.

Een visualisatie van het ecoduct vindt u hier.