Nieuws & publicaties

"Verbinden van natuurgebieden niet voor iedereen vanzelfsprekend."

14 september 2015

"Verbinden van natuurgebieden niet voor iedereen vanzelfsprekend."

Adam Hofland is nu ruim een half jaar landelijk coordinator van het MJPO. Hoe ervaart hij deze rol tot nu toe en hoe ziet hij de toekomst?

“Flinke stok”
“Sinds 1 januari heb ik het stokje over mogen nemen van Hans Bekker en ben ik de nieuwe landelijk coördinator van het MJPO. Nou ja, stokje… Het is een flinke stok. Ondanks de uitgebreide overdrachtsperiode met Hans liep ik zo nu en dan tegen zaken aan die op voorhand niet te voorzien of op te lossen waren. Denk bijvoorbeeld aan het leren beheersen van goedkeurings- en betaalprogramma’s en het opbouwen van een eigen netwerk. Daardoor waren de eerste maanden behoorlijk intensief. Zeker omdat er rond die tijd ook een aantal vragen uit de Tweede Kamer beantwoord dienden te worden.”

MJPO-schip op koers
Inmiddels heb ik na 9 maanden het roer van het MJPO-schip behoorlijk goed in handen, zeker ook dankzij de goede hulp van mijn collega’s van het Coördinatiepunt, Karin Smith en Femke van Ooijen. Het MJPO is een geweldig programma met nog hele mooie zaken om de komende tijd op te pakken: zo zijn we bezig om na de provinciale herijking van de EHS de knelpunten te actualiseren, denken we na over de afronding van het programma in 2018 en hoe we de opgedane kennis kunnen borgen en delen, en is het initiatief genomen om de IENE 2018 conferentie in Nederland te organiseren. Het IENE (Infra Eco Netwerk Europe) is een netwerk van experts op het raakvlak van transport, infrastructuur en ecologie en organiseert elke 2 jaar een congres binnen Europa.

Betrokkenheid werkt aanstekelijk
Ik vind het erg leuk om bezig te zijn met de communicatie rondom het MJPO: om uit te leggen wat we doen en waarom, en ook hoe complex ‘ontsnippering’ eigenlijk is. Want vaak genoeg blijkt dat het verbinden van natuurgebieden niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik blijf me er vol overtuiging voor inzetten en leer gelukkig meer en meer professionals en enthousiastelingen kennen met vaak een indrukwekkende schat aan ervaring en kennis. De betrokkenheid en inzet van velen bij natuurontwikkeling binnen en buiten de grenzen werkt aanstekelijk; dit motiveert mij om me nog extra in te zetten als coördinator.”