Nieuws & publicaties

Natuurbrug Laarderhoogt wint Projectpluim 2016

25 november 2016

Natuurbrug Laarderhoogt wint Projectpluim 2016

De Projectpluim is een prijs binnen Rijkswaterstaat voor projectteams die op uitstekende wijze Ruimtelijke Kwaliteit & Vormgeving in hun project hebben verankerd. Dit jaar is deze prijs gewonnen door een van de ontsnipperingsprojecten van het MJPO: de Natuurbrug Laarderhoogt.

Niet alleen zijn de vlinders, zandhagedissen, boommarters en dassen geholpen met de Natuurbrug Laarderhoogt, hij is ook nog eens ontzettend mooi. De brug– die begin vorig jaar werd geopend en natuurgebieden de Blaricummer- en Tafelbergheide en de Wester- en Busummerheide verbindt - heeft daarom op 16 november een prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit en Vormgeving in de wacht gesleept.

Rood baksteen

Zes samenwerkingspartijen, een omgevingsmanager van de provincie, en een kritische gemeente; bij het maken van de natuurbrug, moesten veel verschillende partijen tevreden worden gehouden, vertelt projectmanager Arjen van de Veer. "Voor de gemeente was de beeldkwaliteit bijvoorbeeld erg belangrijk: ze zien de natuurbrug als toegangspoort naar hun gemeente. Ze eisten daarom een 'uitstraling van rood baksteen' wat past bij de sfeer van gemeente Laren.”

Het samenwerken met verschillende partijen vroeg veel geduld van zowel de aannemer als het projectteam. Uiteindelijk is het team erin geslaagd een brug neer te zetten die voldoet aan de wensen van alle betrokken partijen. Mét rode bakstenen en verlichting die paars kleurt als de heide op de brug in bloei staat.

Projectpluim

Op 16 november heeft het project de projectpluim ontvangen van de Vormgevingsadviesgroep Ruimelijke Kwaliteit en Vormgeving (VAG RK&V) van Rijkswaterstaat. Deze prijs wordt uitgereikt aan projecten die op het gebied van Ruimtelijke Kwaliteit en Vormgeving een mooi resultaat hebben behaald en/of een voorbeeldig proces hebben doorlopen. De jury prees De Natuurbrug Laarderhoogt voor de goede en zorgvuldige medewerking van de het integrale projectteam bij zowel de voorbereiding als de realisatie van het project.

Natuurbrug Laarderhoogt valt onder het MJPO en is bij ons bekend als knelpunt NH03.