Nieuws & publicaties

Tweede brug voor ontsnippering duinen bij Zandvoort in aanbouw

08 december 2016

Tweede brug voor ontsnippering duinen bij Zandvoort in aanbouw

Met het symbolisch schilderen van dieren op de weg is op dinsdag 29 november de start van de bouw van Natuurbrug Zeepoort bij Bloemendaal gevierd. Samen met twee andere ecoducten - Zandpoort en Duinpoort - zorgt de brug straks voor een aaneengesloten natuurgebied van IJmuiden tot Noordwijk.

Hoewel de aannemer al een tijdje bezig is met voorbereidende werkzaamheden, is op dinsdag 29 november de bouw van Natuurbrug Zeepoort officieel van start gegaan. Bij het evenement waren verschillende bestuurders aanwezig. Naast een aantal korte speeches bestond de bijeenkomst uit het schilderen van dieren op het tijdelijke fietspad dat voor de aanleg van de brug is aangelegd. De schilderingen symboliseren de dieren die straks van de brug gebruik moeten gaan maken.

Drie natuurbruggen

De Zeepoort wordt de tweede van een schakel van drie natuurbruggen tussen de waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In 2013 werd bij Zandvoort het eerste ecoduct opgeleverd, Zandpoort genaamd. Deze brug heeft zijn nut bewezen: uit onderzoek is gebleken dat de dieren voor wie de brug is aangelegd – onder meer de rugsteeppad, de zandhagedis en de bastaardzandloopkever - deze inderdaad gebruiken.

MJPO-knelpunt Natuurbrug Duinpoort

De laatste brug is Natuurbrug Duinpoort. Deze komt te liggen over het spoor van Zandvoort naar Haarlem. De bouw van het ecoduct begint in het najaar van 2017. De oplevering staat een jaar later gepland.

Van de drie bruggen is alleen Natuurbrug Duinpoort een MJPO-project, omdat deze over bestaande rijkinfrastructuur (het spoor) wordt aangelegd. De andere bruggen liggen over provinciale wegen en vallen daarom onder de verantwoordelijkheid van de provincie Noord Holland. Met de drie ecoducten ontstaat er straks een aaneengesloten duingebied van meer dan 7000 hectare, met volop ruimte voor de natuur.

Natuurbrug Duinpoort is bij ons bekend als knooppunt NH12.