Nieuws & publicaties

Steeds meer wilde diersoorten vinden hun weg (terug) naar Nederland

13 maart 2017

Steeds meer wilde diersoorten vinden hun weg (terug) naar Nederland

Begin maart werd er een wolf doodgereden in Drenthe. Deskundigen voorspellen dat er snel meer wolven in Nederland zullen opduiken. En ook jakhalzen en lynxen weten volgens sommige wetenschappers ons land straks te vinden. Wat betekent dat voor ontsnippering?

Nederland krijgt meer wilde dieren. De aangereden Wolf in Drenthe is nog maar het begin. Steeds meer onderzoekers voorspellen dat de wolf permanent terugkomt naar Nederland. De populatie wolven in Duitsland groeit namelijk snel en jonge wolven reizen vaak honderden kilometers op zoek naar een eigen territorium. De kans is daarom groot dat zich binnenkort een aantal roedels in Nederland vestigt. Volgens deskundigen is er in ons land voldoende plaats en voedsel voor zo’n 100 wolven.

Steeds meer wild

Naast de opkomst van de wolf is het volgens sommige deskundigen ook mogelijk dat er binnenkort jakhalzen en lynxen in ons land voor kunnen komen. In Frankrijk en Duitsland zijn deze dieren al regelmatig te zien en sommige mensen achten de kans aanwezig dat de jakhals en de lynx binnenkort ook in ons land opduiken. Of ze zich ook structureel in Nederland gaan settelen, is nog maar de vraag. Mocht dat zo zijn, dan verwachten deskundigen dat het zeker nog wel een aantal jaar gaat duren voor dat zover is.

Rol van ontsnippering

Door Europese beschermingswetten van roofdieren groeien populaties en verspreiden deze wilde dieren zich steeds meer door Europa. Of ontsnipperingsmaatregelen hier ook een rol in hebben gespeeld of gaan spelen, is (nog) niet bekend.

 

Afbeelding: Europese wolf.Bron: Pixabay