Nieuws & publicaties

Bouw ecopassage ter hoogte van Maanschoten in volle gang

25 april 2017

Bouw ecopassage ter hoogte van Maanschoten in volle gang

Tussen Stroe en Kootwijk wordt momenteel druk gebouwd aan een nieuw ecoduct over de A1. Samen met een faunatunnel onder het spoor zorgt deze MJPO-voorziening voor ontsnippering in het hart van de Veluwe.

Drie nachten lang is de A1 tijdens het paasweekend in beide richtingen dicht geweest. In die tijd zijn maar liefst 104 betonnen liggers van elk 28 meter lang over de weg geplaatst. Samen vormen deze het dak van het nieuwste ecoduct binnen het MJPO, dat de naam Kootwijkerzand heeft gekregen. Het is één van de voorzieningen binnen knelpunt GE01. Op Twitter staan verschillende foto’s van de gehele operatie en ook De Telegraaf berichtte over de werkzaamheden.

Aanleg faunatunnel onder het spoor

Het ecoduct sluit straks aan op een faunatunnel onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Samen vormen deze voorzieningen een ecologische passage.De belangrijkste werkzaamheden vooor deze tunnel vonden plaats in het weekend van 6 mei. Om de tunnel aan te leggen was er dat hele weekend geen treinverkeer mogelijk op dit traject. De tunnel is echter soepel op zijn plek geschoven en maandag reden de treinen weer volgens dienstregeling, berichttte onder meer De Stentor.

De dieren kunnen niet wachten.

De dieren op de Veluwe kunnen in ieder geval niet wachten om van de faunapassage gebruik te maken. Op en rond de bouwplaats zijn al 5 gladde slangen, 25 zandhagedissen, 10 levendbarende hagedissen en 157 hazelwormen gevangen en terug in de natuur geplaatst, meldt ProRail. Het is de bedoeling dat de passage eind 2017 klaar is. Niet alleen slangen, hagedissen en hazelwormen, maar ook edelherten, wilde zwijnen, dassen en boommarters kunnen de weg en het spoor dan veilig oversteken.

Afbeelding: Artist impression van de ecologische passage