Nieuws & publicaties

Scholieren helpen bij ontwerp ecoducten tijdens Geoweek

02 juni 2017

Scholieren helpen bij ontwerp ecoducten tijdens Geoweek

Van 15 t/m 19 mei vond de GeoWeek weer plaats in Nederland. In het kader hiervan verzorgden het Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO) in samenwerking met het Goois Natuur Reservaat een workshop over ecoducten voor middelbare scholieren

De GeoWeek is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) om scholieren van 10 tot 15 jaar enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde. Tijdens de week geven bedrijven en organisaties uit de geosector gastlessen, of verzorgen zij bedrijvenbezoeken of veldwerk, zodat scholieren op speelse wijze kennis kunnen maken met hun leefomgeving. In totaal doen zo’n 4000 leerlingen mee.

Op excursie naar het Goois Natuurreservaat

Voor het tweede jaar op rij waren het MJPO en het Goois Natuur Reservaat tijdens de GeoWeek vertegenwoordigd. Op dinsdag 18 mei brachten de klassen 2 mavo (ochtend) en 3 VWO (middag) van het Erfgooierscollege uit Huizen een bezoek aan de Infoschuur ’t Gooi in Hilversum. Hier startte de de workshop met een presentatie over ontsnipperen, verzorgd door Karin van der Heiden-Smith en Adam Hofland. Na deze presentatie, gingen de scholieren in groepjes zelf aan de slag. Op de topografische kaart van ‘t Gooi zochten ze eerst naar een geschikte locatie voor een nieuw ecoduct. Zodra een locatie gevonden was, mochten de scholieren hun eigen ecoduct ontwerpen. In het ontwerp mochten allerlei nieuwe vormen en functies voor ecoducten meegenomen worden als het maar zijn belangrijkste taak volbrengt: het verbinden van natuurgebieden. Het beste idee/mooiste ontwerp voor een ecoduct kreeg een prijs, namelijk het stripboek 'Suske en Wiske en de beestige brug'.

'Echt een coole les'

De workshop eindigde met een bezoekje aan de Natuurbrug Zanderij Crailoo, met zijn 800 meter het langste ecoduct ter wereld. De leerlingen vonden het een geslaagde les. Enkele reacties: “Ik heb nu geleerd wat een stobbe is, gewoon een boomstronk. Dat ga ik onthouden voor mijn toets.” “Dit is wel een coole aardrijkskundeles!”

Kijk voor meer foto's in het foto-album