Nieuws & publicaties

Ecoduct Het Groene Woud veelvuldig gebruikt

13 juni 2017

Ecoduct Het Groene Woud veelvuldig gebruikt

Het ecoduct Het Groene Woud, dat in 2005 is aangelegd over de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch, wordt veel gebruikt door verschillende doelsoorten. Niet alleen edelherten, maar bijvoorbeeld ook dassen en reeen laten zich regelmatig zien op de natuurbrug. Dat blijkt uit zenderonderzoek in dit gebied.

Begin maart hebben het Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling dertien edelherten uitgezet in dit gebied. Zij maken inmiddels veel gebruik van de natuurbrug die de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen met elkaar verbindt. Vier edelherten dragen een GPS-halsband die elk uur de locatie van de dieren registreert. Hieruit blijkt dat de dieren hun nieuwe gebied de eerste twee weken uitgebreid hebben verkend.

Veel verschillende doelsoorten

Niet alleen de edelherten gebruiken het ecoduct; ook allerlei soorten insecten, dassen, kamsalamanders, steenmarters en vlinders vergrootten hun leefgebied door de aanleg van deze natuurbrug. ARK Natuurontwikkeling publiceerde hier een video van. Om de dieren te verleiden de oversteek te maken, is de verbinding vijftig meter breed en zo ingericht dat er voldoende beschutting is. Sommige dieren steken er niet alleen over, maar hebben er zelfs hun leefgebied van gemaakt.

Ook het spoor

Ook over de spoorlijn tussen Den Bosch en Eindhoven, wordt volgend jaar ook een ecoduct gebouwd. Zo kan ook hier groot en klein wild veilig oversteken. Deze nieuwe natuurbrug wordt eveneens vijftig meter breed.

Afbeelding: het ecoduct Het Groene Woud