Nieuws & publicaties

ProRail en Heijmans delen kennis over ontsnippering van het spoor

27 juni 2017

ProRail en Heijmans delen kennis over ontsnippering van het spoor

Faunatunnels boren onder het spoor. Bouwbedrijf Heijmans deed dit al verschillende keren in opdracht van ProRail voor de uitvoering van het MJPO. Op donderdag 15 juni organiseerden beide partijen een kennissessie over dit onderwerp.

Faunapassages onder het spoor zorgen ervoor dat dieren een spoorlijn veilig kunnen oversteken. In opdracht van ProRail legde Heijmans al verschillende van deze kleine faunapassages onder het spoor aan. Hiervoor gebruiken zij state-of-the-art boortechnieken die nauwelijks overlast geven voor de omgeving. Bouwlocaties zijn klein en tijdelijk en – niet onbelangrijk - het treinverkeer kan gewoon blijven rijden.

Kennissymposium kleine faunavoorzieningen

Over hoe zij de voorzieningen aanleggen, maar ook over waarom dit belangrijk is, organiseerden Heijmans en ProRail op donderdag 15 juni een kennissymposium in het Fort bij Vechten in Bunnik. Onder de aanwezigen waren onder meer vertegenwoordigers van provincies, ingenieursbureaus en natuurbeheerders.

Camiel Meijneken, programmamanager voor het MJPO bij ProRail begon de bijeenkomst met een toelichting op het MJPO en de nut en noodzaak van faunavoorzieningen. Projectleider Jos van den Heuvel van Heijmans vertelde vervolgens onder meer hoe je de aanleg van kleine faunavoorzieningen aanpakt en hoe je veilig onder het spoor kunt boren zonder dat het treinverkeer hoeft te worden stilgelegd. Dit laatste werd ook in de praktijk getoond, met een bezoekje aan de spoorlijn Zeist-Bunnik, waar Heijmans op dat moment startte met een boring. Een uniek moment!

Reacties

Adam Hofland was namens het MJPO aanwezig bij de kennissessie. Hij was onder de indruk. “In mijn dagelijkse werk zie ik de faunavoorzieningen uit het MJPO vooral in woorden en tabellen voorbij komen. Het is te gek om de totstandkoming van een ontsnipperingsmaatregel nu eens met de voeten in de spreekwoordelijke klei te zien gebeuren. Wat er in de praktijk gebeurt, daar draait het namelijk om! Het is ontzettend indrukwekkend om te ervaren hoe met enorme machines millimeter werk wordt gedaan. Ik wil ProRail en Heijmans dan ook hartelijk danken voor dit goed georganiseerde kijkje in de keuken.”

Kijk voor meer foto's in het album.