Nieuws & publicaties

Bouw Natuurbrug De Mortelen officieel van start

27 februari 2018

Bouw Natuurbrug De Mortelen officieel van start

Afgelopen donderdag 22 februari vond de starthandeling van de bouw van Natuurbrug De Mortelen in Noord-Brabant plaats. Met het onthullen van het bouwbord ging de bouw van het ecoduct over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven officieel van start.

Midden in Nationaal Landschap Het Groene Woud realiseert ProRail over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven een nieuw ecoduct, De Mortelen genaamd. Dit ecoduct verbindt de kernnatuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal weer met elkaar en lost daarmee MJPO-knelpunt NB01 op. Daarmee is het een belangrijke ecologische impuls voor het gebied. Al eerder werden binnen dit knelpunt ecoduct Het Groene Woud over de A2 en een aantal faunatunnels aangelegd.

Bouwbord onthuld

Op 22 februari 2018 ging de bouw van het ecoduct officieel van start. Tijdens een korte, besloten bijeenkomst werd het bouwbord onthuld door vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen. Naast ProRail zijn dit de Provincie Noord-Brabant en het Brabants Landschap. Het ecoduct maakt namelijk ook onderdeel uit van het regionale programma Kloppend hart van het Groene Woud.

Edelhert

Belangrijk doel van de brug is om het leefgebied van het edelhert verder te vergroten. Uiteraard kunnen ook andere dieren, zoals dassen, ree├źn, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen van de nieuwe brug profiteren.

Het ecoduct wordt zo'n 50 meter breed. De bouw duurt de rest van het jaar; de verwachte oplevering vindt eind 2018 plaats .Artist Impression Ecoduct De Mortelen