Nieuws & publicaties

Faunapassage Kootwijkerzand klaar voor gebruik

15 maart 2018

Faunapassage Kootwijkerzand klaar voor gebruik

De nieuwe faunapassage Kootwijkerzand is klaar om in gebruik te nemen. Op vrijdag 23 maart wordt de nieuwe voorziening officieel geopend.

Faunapassage Kootwijkerzand (knelpunt GE01) is een oversteek die bestaat uit een ecoduct over de snelweg A1 en een grote faunatunnel onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. De passage is gebouwd om groot wild, kleinere dieren en insecten een veilige en natuurlijke oversteekplek te bieden. Daarmee verbindt de passage de grote natuurgebieden op de Veluwe aan weerszijden van deze verkeersaders.

Officiële opening

In oktober 2016 is ProRail gestart met de bouw van de faunapassage tussen Stroe en Kootwijk. Op vrijdag 23 maart wordt de voorziening officieel geopend. Dit gebeurt in besloten gezelschap met de verschillende partijen die bij het realiseren van de brug hebben samengewerkt.

Open dag op 24 maart

Hoewel aan het aantal sporen rondom de bouwplaats is te zien dat dieren niet kunnen wachten om van de oversteek gebruik te maken, moeten ze nog iets langer geduld hebben. Tijdens de open dag op zaterdag 24 maart krijgt een select aantal bezoekers namelijk nog toegang tot het ecoduct om dit nieuwe stukje natuur en het bijzondere bouwwerk te verkennen. Een unieke kans, want bezoekers zijn vanaf zondag 25 maart in dit gebied niet toegestaan. Zo kunnen de dieren ongestoord de oversteek maken.

Het aantal mensen dat de brug mag bezoeken is beperkt. Aanmelden voor de open dag kon via de site van ProRail, maar is vanwege de grote belangstelling inmiddels niet meer mogelijk.