Nieuws & publicaties

Wolf doodgereden in Belgie, meer ecoducten nodig

23 maart 2018

Wolf doodgereden in Belgie, meer ecoducten nodig

Niet alleen in Nederland worden steeds meer wolven waargenomen, ook bij onze zuiderburen zijn ze terug van lang weggeweest. Meer nog dan bij ons vormt het drukke wegennet in Belgie echter een groot probleem voor het voortbestaan van de wolf. Daarom moeten er meer ecoducten komen, net als in Nederland.

Na wolvin Naya werd dit weekend een tweede wolf waargenomen in Belgisch Limburg. Helaas werd de tocht door het land het dier fataal: de wolf werd aangereden. In een artikel op de Belgische nieuwssite Knack.be noemt Lieven de Schamphelaare, voorzitter van het Belgisch Natuurpunt, het drukke wegennet als grootste vijand voor de terugkeer van de wolf. In zijn opiniestuk pleit hij voor actie.

Om de 300 meter oversteken

België heeft het dichtste wegennet van Europa. Gemiddeld moet een dier om de 300 meter een weg oversteken. Daarentegen kent het land maar vijf ecoducten. Veel te weinig, aldus De Schamphelaere. Uit het monitoringsonderzoek 'Dieren onder de wielen', uitgevoerd door Natuurpunt, blijkt dat jaarlijks zo'n tien miljoen dieren in het verkeer sterven. Dat is één dier per drie seconden. Voor langeafstandslopers zoals wolven, betekent dat een somber toekomstbeeld.

Wolvenplan

Gelukkig wordt gewerkt aan een oplossing. Het onderzoek van Natuurpunt dient als input voor een Wolvenplan dat wordt opgesteld door Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. Er wordt onder meer gewerkt aan een kaart met knelpunten om de prioriteit te kunnen bepalen.

MJPO

De Schamphelaere noemt Nederland als voorbeeld van een land waar door een nationaal programma (het MJPO) al grote stappen zijn gemaakt op het gebied van ontsnippering. In ons land vind je 1 ecoduct per 2.100 km weg. In Vlaanderen is dat nu nog 1 per 14.000 km. Om aan dezelfde ontsnipperingsgraad te komen, moeten er in Vlaanderen alleen al nog 29 ecoducten bijkomen. Volgens De Schamphelaere maken doodgereden wolven en otters duidelijk dat die inhaalbeweging dringend nodig is.

Ambitieuze oplossingen

De voorzitter van Natuurpunt sluit zijn artikel af door de hoop uit te spreken dat Belgisch Limburg kan dienen als verbindingszone tussen wolvenroedels in Duitsland en Frankrijk. Maar, zo zegt hij, dan moeten de inspanningen om robuuste natuur te herstellen gepaard gaan met ambitieuze oplossingen voor het versnipperingsprobleem

Lees het volledige artikel hier.