Nieuws & publicaties

Ecoduct Groene Woud goed gebruikt door edelherten

18 april 2018

Ecoduct Groene Woud goed gebruikt door edelherten

In maart 2017 zetten Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling dertien edelherten uit in natuurgebied Het Groene Woud tussen Best en Liempde. Om in beeld te brengen of en hoe de dieren dit gebied gebruiken, kregen twee hindes en twee herten een GPS-halsband om.

De GPS-halsbanden van het onderzoek van Brabants Landschap en ARK leggen ieder uur de positie van de edelherten vast. Zo laten ze niet alleen zien waar de dieren op de gemeten momenten zijn, maar bijvoorbeeld ook of ze elkaar mijden of opzoeken en wanneer ze actief zijn. Wildcamera’s vullen deze gegevens aan. De resultaten van het afgelopen jaar laten zien dat ecoduct Het Groene Woud onderdeel is geworden van het leefgebied van de edelherten. Ze gebruiken de brug regelmatig om de A2 over te steken, met name in de schemering en ’s nachts.

Positieve resultaten

In de eerste weken na de plaatsing doorkruisten de hindes en herten het hele gebied om te ontdekken waar ze dekking, voedsel en rust konden vinden. Ook het ecoduct werd grondig verkend. Rond de geboorte van kalfjes concentreerden de hindes zich in het noordwesten, waar populieren, hazelaars en elzen zorgen voor rust. De mannen bewogen zich in die periode nog steeds door het hele gebied, maar meden de hindes. In de bronstperiode, vanaf begin september, namen de mannelijke herten afstand van elkaar. Ze hadden slechts korte contactmomenten, inclusief gevechten. Eén van de mannen werd dominant en verbleef bij de hindes.

Hoe de edelherten met zenders zich gedroegen, is waarschijnlijk vergelijkbaar met hoe de andere edelherten in het gebied zich gedroegen en nog steeds gedragen. Er zijn geen signalen dat het ecoduct een belemmering vormt voor de dieren. Sterker nog: de resultaten laten zien dat de edelherten het ecoduct goed gebruiken.

Ook andere doelsoorten

Het ecoduct Het Groene Woud, dat in 2005 onder knelpunt NB-01 van het MJPO is aangelegd over de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch, wordt veel gebruikt door verschillende doelsoorten. Niet alleen edelherten, maar bijvoorbeeld ook dassen en reeën laten zich regelmatig zien op de natuurbrug.