Nieuws & publicaties

ProRail verhuist dieren voor bouw natuurbrug Asselsche Heide

01 mei 2018

ProRail verhuist dieren voor bouw natuurbrug Asselsche Heide

De bouw van natuurbrug Asselsche Heide, over het spoor bij Hoog Soeren, start in juni. Voor die tijd maakt ProRail de toekomstige bouwplaats zoveel mogelijk vrij van reptielen, amfibieen en bijzondere planten. Ze gebruikt hiervoor onder andere tapijttegels en val-emmers.

Aannemer Dura Vermeer plaatste hekken en schermen om reptielen en amfibieen buiten het gebied te houden. Om al aanwezige reptielen en amfibieën te beschermen, vangen medewerkers van ProRail er zoveel mogelijk. Vervolgens laten ze deze verderop in het gebied weer los.

Valemmers en tapijttegels

ProRail zoekt op logische schuilplaatsen naar reptielen en amfibieën in het gebied, en plaatst daarnaast val-emmers en tapijttegels. De val-emmers zijn ingegraven in de grond, waardoor dieren erin vallen. Door de tegels met de zwarte onderkant boven neer te leggen, warmen ze makkelijk op door de zon. Koudbloedigen kruipen graag onder de warme tegels en zijn vervolgens makkelijk te vangen. Tot nu toe zijn 35 zandhagedissen, een hazelworm, een gladde slang, twee ringslangen en een levendbarende hagedis verhuisd.

Ook bijzondere planten krijgen tijdelijk buiten het bouwgebied een plaats.

Over Natuurbrug Asselsche Heide

Natuurbrug Asselsche Heide komt over de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Ontsnippering. De brug helpt de Noord- en Zuid-Veluwe weer aan elkaar te verbinden. Het is de laatste van de zeven bruggen die worden aangelegd op basis van het beleidsplan ‘Veluwe 2010’. In maart 2019 is de nieuwe brug klaar. 

Lees meer op de website van ProRail.