Nieuws & publicaties

Bijzonder: gladde slang leeft nu ook op Doorwerthsche Heide

21 september 2018

Bijzonder: gladde slang leeft nu ook op Doorwerthsche Heide

De Doorwerthsche Heide blijkt niet langer onbereikbaar voor de gladde slang. Op verschillende dagen zijn drie slangen gezien. Is dit te danken aan ecoduct Wolfhezerheide?

Op heideterrein Laag Wolfheze is de gladde slang geen onbekende reptielsoort. In de aangrenzende Doorwerthsche Heide is deze echter nooit geregistreerd. De A50, die de gebieden scheidt, vormt een absolute barrière voor reptielen. In 2011 is met de aanleg van ecoduct Wolfhezerheide een verbinding gelegd tussen de gebieden. Met effect, zo lijkt het: op 28 juli 2017 werd voor het eerst een gladde slang op de Doorwerthsche Heide gezien.

Nieuwe populatie dankzij ecoduct?

RAVON deed in 2017 onderzoek naar de Veluwse ecoducten. Tijdens die onderzoeken werden op verschillende dagen drie gladde slangen op de Doorwerthsche Heide gevonden. Deze vondst geeft voldoende reden om te spreken van een populatie (in wording).

Of deze nieuwe populatie zijn bestaan te danken heeft aan het ecoduct, is niet met zekerheid te zeggen. Omdat de twee gebieden vóór de aanleg van de A50 een aaneengesloten gebied vormden, is het moeilijk voor te stellen dat de slang nooit aanwezig is geweest op de Doorwerthsche Heide. Misschien is deze alleen nooit waargenomen, omdat de soort lastig te vinden is en het gebied door wandelaars en onderzoekers minder aandacht krijgt dan Laag Wolfheze. Het is mogelijk dat de slang slechts tussentijds verdwenen is. Hoe het ook zij: zeker is dat het ecoduct een belangrijke functie heeft voor de uitwisseling van de slang tussen beide leefgebieden.

 

Bron foto: Remco Ploeg