Nieuws & publicaties

Nieuw ecoduct Utrechtse Heuvelrug werkt samen met MJPO-ecoducten

20 maart 2019

Nieuw ecoduct Utrechtse Heuvelrug werkt samen met MJPO-ecoducten

Op de Utrechtse Heuvelrug is een nieuw ecoduct opgeleverd. De zogenoemde Renee van Notten Wissel draagt, samen met MJPO-ecoducten, bij aan de ontsnippering van dit belangrijke natuurgebied in Utrecht. Dat is niet alleen goed voor flora en fauna, maar verbetert ook de verkeersveiligheid in het gebied.

De Renée van Notten Wissel, aangelegd door provincie Utrecht, is begin maart officieel geopend. De natuurbrug ligt over de N227 bij Maarn en verbindt twee natuurgebieden in de Utrechtse Heuvelrug weer met elkaar. Het ecoduct maakt deel uit van een netwerk van ecoducten. Ook de eerder aangelegde MJPO-ecoducten Mollebos (UT1), Rumelaar (UT5) Leusderheide (UT A2) , Op Hees (UT4) en Sterrenberg (UT3) maken deel uit van dit netwerk.

Groter leefgebied en minder aanrijdingen

Onder andere reeën, marterachtigen en reptielen kunnen dankzij het nieuwe ecoduct veilig oversteken en profiteren van een groter leefgebied. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. Maar de natuurbrug voorkomt samen met een aangelegd wildraster ook vele aanrijdingen met wilde dieren.

Bijzondere kenmerken

Wanneer het donker is, is aan het ecoduct goed te zien wanneer een dier oversteekt. De kleur van de verlichting in de tunnel van het ecoduct verandert dan namelijk van wit naar groen. Infrarooddetectie maakt dit mogelijk. Een ander leuk detail: de wanden van de tunnel illustreren de gelaagdheid van de grond waarin deze is aangelegd (zie afbeelding).

Nóg een ecoduct

In het verlengde van de Renée van Notten Wissel gaat de provincie Utrecht nog een ecoduct over de N226 aanleggen, ten zuiden van Maarsbergen. De bouw staat voor 2020 op de planning. Met dit ecoduct wordt de natuur in de Utrechtse Heuvelrug in haar geheel verbonden.

Bron foto: provincie Utrecht