Spreekbeurt

SpreekbeurtStriptekening van de das

Veilig oversteken

Veilig kunnen oversteken doe jij vast bij een zebrapad. Natuurlijk wacht je als het verkeerslicht op rood staat. Wordt het groen? Dan steek je over. Dat heb je zo geleerd op school of van je ouders. Heb je je wel eens afgevraagd hoe een dier oversteekt? Hoe steekt een das over of een hert? Dat is best lastig voor de dieren. Er zijn namelijk steeds meer auto's in Nederland en daardoor komen er ook steeds meer autowegen.

Om ervoor te zorgen dat ook dieren veilig over kunnen steken worden er oversteekplaatsen voor dieren gebouwd. Ontsnipperen heet dat. Die oversteekplaatsen zijn geen zebrapaden, maar ecoducten en dassentunnels bijvoorbeeld. Hoe deze eruit zien, zie je op de foto's hieronder.

© Peggy Smith

Dit is een voorbeeld van een ecoduct      Dit is een voorbeeld van een dassentunnel
Dit is een voorbeeld van een ecoduct                            Dit is een voorbeeld van een dassentunnel

Wat is dat?

Een ecoduct is een soort brug over een weg. Op deze brug staan planten en bomen. Dieren die willen oversteken van de ene naar de andere kant doen dat via dit ecoduct. Misschien heb je wel eens een ecoduct gezien toen je in de auto zat en er onderdoor reed? Zag je de bomen en planten bovenop het ecoduct?

Een faunatunnel is een tunnel voor dieren. Vaak liggen deze tunnels onder autowegen of onder de treinrails. Zo kunnen egels, dassen en vossen veilig oversteken.

Er zijn heel veel verschillende soorten oversteekplaatsen voor dieren. Al deze oversteekplaatsen worden faunapvoorzieningen genoemd. Een ecoduct is dus een faunavoorziening. En een dassentunnel ook. Wil je meer lezen over de verschillende soorten faunavoorzieningen? Kijk dan op de pagina verschillende faunavoorzieningen.

Hoe werkt dat?

Het gaat steeds beter met het 'ontsnipperen' van Nederland. Wil je weten wat dat is en hoe dat precies werkt? Bekijk dan de uitzending van Het Klokhuis  over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en ontsnippering.Voor in de klas

Striptekening van de das


Wil je nog iets meegeven aan de klas? Print dan deze striptekening van de das om uit te delen na je spreekbeurt. Daar scoor je vast punten mee!

Bovendien is er in Vlaanderen een campagne gestart om tieners dichterbij te de natuur te brengen. Deze campagne draait rondom twee wel heel bekende hoofdrolspelers: Suske & Wiske.
 

© Op deze striptekening zijn rechten van toepassing. De tekening mag alleen gebruikt worden voor doeleinden zoals door ons aangegeven. Verder gebruik ervan is niet toegestaan. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

Ook een idee?

Heb jij een idee hoe dieren veiliger kunnen oversteken? Heb je een oplossing bedacht en een tekening of een foto gemaakt? Vraag of papa of mama het idee of de tekening even scant voor je. Stuur het idee vervolgens naar het MJPO-coördinatiepunt. De leukste ideeën, tekeningen en andere creatieve uitbarstingen laten we zien op de pagina ingestuurde ideeën.