Midden-Veluwe (GE 01)

Waar in Nederland?

GE 01 - Midden-Veluwe

Gebiedsbeschrijving

Locatie: De Veluwe, ter hoogte van Maanschoten (tussen Stroe en Kootwijk)
Soort gebied: Grote bos-, heide- en stuifzandcomplexen. Aan weerszijden van het ecoduct liggen terreinen van Staatsbosbeheer
Natuurgebieden: Veluwe
Doelsoorten: Edelhert, Wildzwijn, Das, Boommarter, Vliegend hert, diverse vleermuizen, Zandhagedis, Levendbarende hagedis, Hazelworm, Adder, Gladde slang en diverse vlinders
Barrière: Rijksweg A1 voorzien van wildkerende rasters en de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn
Maatregel(en): Aanleg van 3 ecoducten. Hoog-Buurlo (2011) en Maanschoten (2017) over de rijksweg A1 en ecoduct Assel (2018) over het spoor Amersfoort-Apeldoorn. Verder zijn drie kleine fauntunnels onder de weg gerealiseerd en zijn viaducten ingericht als passage voor fauna . In het verlengde van ecoduct Maanschoten wordt een grote faunatunnel onder het spoor gerealiseerd.   
Samenwerking met: Staatsbosbeheer, provincie Gelderland, ProRail, Rijkswaterstaat, Kroondomein Het Loo en de gemeentes Barneveld en Apeldoorn.
Planning: Knelpunt Midden-Veluwe is eind 2018 opgelost.


De A1 vormt een barrière voor de natuur tussen de ten noorden en zuiden hiervan gelegen delen van de Veluwe. Het betreft het gedeelte van de A1 van Barneveld tot Apeldoorn. De maatregelen zijn bedoeld om de barrièrewerking te verminderen. Opdeling van de natuur op de Veluwe in een noordelijk en zuidelijk deel door de A1. Dit is een prioritair knelpunt.
De barrièrewerking van de twee provinciale wegen (Kootwijkerweg en Amersfoortseweg) is eind 2018 ook op geheven door de aanleg van twee ecoducten. Hiermee is de noord en zuid Veluwe een groot leefgebied.