Montferland (RV) (GE 24)

Waar in Nederland?

GE 24 - Montferland (RV)

Gebiedsbeschrijving

Dit betreft een knelpunt in de voormalige Robuuste Verbindingen.

Waar: Montferland
Soort gebied:
Doelsoort: edelhert, das, kamsalamander, boommarter, dwergmuis, hazelworm, levendbarende hagedis en diverse vlinder- en vleermuissoorten.
Barrière: A12
Maatregel: Robuuste Verbinding tussen de Veluwe via de uiterwaarden van de IJssel en de stuwwal van Montferland naar Duitsland
Samenwerkende partijen: Rijkswaterstaat, provincie

Het gaat hier om de Robuuste Verbinding tussen de Veluwe via de uiterwaarden van de IJssel en de stuwwal van Montferland naar Duitsland. Door een aantal partijen wordt dit gezien als de meest ideale Robuuste Verbinding van de Veluwe met Duitsland en zelfs België (via Montferland-Reichswald-Maaswoud naar de Eifel en Ardennen).

Ten behoeve van de das heeft de provincie hier reeds een minder omvangrijke verbindingszone geprojecteerd die de Veluwe met Montferland verbindt. Tevens wordt een aantal belangrijke leefgebieden van kwetsbare amfibieën verbonden (onder andere kamsalamander). De A12 vormt een barrière in deze Robuuste Verbinding waar hij, op de grens met Duitsland, het bosgebied van het Montferland doorkruist.

Dit betreft een voormalige robuuste ecologische verbindingszone waarvoor de financiering is weggevallen door een besluit van de Staatsecretaris (okt 2010). Vooralsnog is hiervoor geen nieuwe financiering vastgelegd.