Groenlose Slinge (GE 14)

Waar in Nederland?

GE 14 - Groenlose Slinge

Gebiedsbeschrijving

Locatie: Ten noordoosten van Groenlo
Soort gebied: Beken en landgoederengebied van de Graafschap en het kleinschalige cultuurlandschap rondom Winterswijk. De Groenlose Slinge is de benedenloop van enkele waardevolle Winterswijkse beken die zelf weer grensoverschrijdende verbindingszones vormen.
Natuurgebieden:
Doelsoorten:
Boomkikker, Winde.
Barrière: N18
Maatregel(en): Brug met doorlopende oever
Samenwerking met: Rijkswaterstaat, Gemeente Groenlo, Waterschap Rijn en IJssel
Planning: knelpunt is opgelost

Het gaat hier om een van de drie verbindingszones tussen het landgoederengebieden van de Graafschap en het kleinschalige cultuurlandschap rondom Winterswijk. De Groenlose Slinge is de benedenloop van enkele waardevolle Winterswijkse beken die zelf weer grensoverschrijdende verbindingszones vormen. Voor aquatische fauna is de verbinding daarom van belang.

Tevens vormt de Groenlose Slinge een potentiële verbinding voor de boomkikker tussen de populaties in het middengebied en het noordelijke deel van de Achterhoek, en het middengebied en Winterswijk/Zwillbrock. Onder de N18 zijn loopplanken aangebracht. Deze ecologische verbindingszone is uitgewerkt in opdracht van het waterschap Rijn en IJssel en wordt grotendeels gerealiseerd in de ruilverkaveling Beltrum-Eibergen en Hupsel-Zwolle. Dit knelpunt is opgelost.